אודות צור קשר קישורים מדריך חוברות פעילות הכותבים תרומה English
חופש - יומן אירועים - דת ומדינה
מאמרים וספרים לחיות חופשי יומן חדשות החזרה בתשובה יוצאים בשאלה השתלטות חרדית עיתונות חרדית במות חופש עוד
     ראשי > במות חופש  לגירסת הדפסה     

במת חופש

אין רגע של מוות

התכתבות בין ניצן לצורן (שם בדוי - השם האמיתי שמור במערכת)

ההתכתבות שלהלן מהווה חלק מהתכתבות ארוכה יותר שהתקיימה במסגרת פייסבוק במהלך קיץ 2024, כאשר הנושא המקורי היה הגדרה של "חיים".

צורן: יש גם בינה מלאכותית שיודעת לשכפל את עצמה או תדע בקרוב - רובוטים שמייצרים רובוטים, תוכנות שמייצרות תוכנות. חיים זה חילוף חומרים באופן שעוקף את חוקי הכימיה והפיזיקה ומתנגד להם, כמו רצון עצמי של שימור עצמי ואינטראקציה עם החיצון שהוא מעבר לפעולות כימיקליות ופיסיקליות של חוקי אינרציה של הטבע ה"דומם".

ניצן: אין דבר ש"עוקף" את חוקי הטבע... יש אולי דברים שאנו מכירים או יודעים פחות. וגם אין מניעה תאורטית שרובוטים עתידיים משוכללים מספיק יהיו בעלי הכרה והרגשה של רצון עצמי.

צורן: עוקף את חוקי הטבע של פיזיקה וכימיה גרידא.

ניצן: לא בטוח שהבנתי את דבריך. מה עוקף את החוקים?

צורן: ביולוגיה עוקפת את חוקי הפיזיקה והכימיה באופן שמאפשר חיים ומוכיח את עצמו כך.

ניצן: ביולוגיה עוקפת את חוקי הפיזיקה והכימיה? ביולוגיה מבוססת על פיזיקה וכימיה! באיזה שלב מהתפתחות חומצות האמינו הראשונות דרך התאים הפרימיטיביים ועד היונקים התחילה הביולוגיה פתאום לעקוף את חוקי הטבע?

צורן: אינטראקציה כימית ופיזיקלית שונה בין יצור ביולוגי חי עם סביבתו ובתוך גופו מאשר כאשר אותו יצור מת אבל עם אותו מבנה מולקולרי של עצמו.

ניצן: המוות הוא תהליך הדרגתי שבו גם האינטרקציה משתנה וגם המבנה המולקולרי משתנה, ולצערנו באופן בלתי הפיך בו התהליכים שקרו בזמן "החיים" כבר לא יכולים לקרות יותר. והכול פיזיקה וכימיה טהורה. הדבר היחיד שמתעתע בנו היא "תחושת הקיום" שמייצרים מבנים עצביים מורכבים (=מוחות) עקב תהליכים אלה.

צורן: ביולוגיה זה מעל פיזיקה וכימיה, כמו קומה שניה מעל קומה ראשונה.

ניצן: אתה כותב זאת כבר פעם שנייה, אבל אלה מילים שלא אומרות מאומה בלי נתונים כלשהם לגבות אותם. בפועל, כל הנתונים שבידינו (מיליוני נתונים) מראים שביולוגיה בסה"כ מבוססת במלואה על מה שאנו מכנים פיזיקה וכימיה. אפשר מבחינה לשונית לכנות זאת "קומה שנייה מעל קומה ראשונה", אבל זה לא משנה את העובדה שמוחות ושעוני קוקיה כפופים בדיוק לאותה מערכת חוקים פיזיקלית/כימית.

צורן: איך אתה מסביר מנגנון של חילוף חומרים רק ביצורים חיים ברמה הפיזיקלית והכימית גרידא?

ניצן: חומרים "מתחלפים" בכל יצור, חי או מת, בקצב כלשהו. ביצור חי מתפקדים "בהרמוניה" כל המנגנונים השונים שמייצרים כל אחד בתורו את מה שנדרש בשלב כלשהו בתהליך הרגיל. קח כדוגמה שעון קוקיה שנשבר בו קפיץ חשוב - החומרים ימשיכו להיות אותם חומרים, ואולי גם חלק מהתהליכים ימשיכו לקרות, אבל התהליכים העיקריים של השעון יפסיקו להתרחש.

צורן: מה זה הקפיץ הזה המבדיל בין חי למשהו שהיה חי ובדיוק הפסיק לחיות?

ניצן: זו אנלוגיה (כמובן). זה יכול להיות לדוגמה כשל של הכליות, שמוביל לאי סילוק חומרים שונים מהדם, שמוביל לשיבוש התהליכים הכימיים התוך-תאיים במוח, שמוביל להפסקת מעבר נוירוטרנסמיטרים בין נוירונים שונים, שמוביל לאי הגעת אותות חשמליים לשריר הלב וכו' וכו'. הרב-תאיים התפתחו למכונות די מורכבות.

צורן: המדע יכול להחיות מתים ממש טריים שחסר להם אלמנטים פיזיקליים-כימיים כדי לעורר את ה"קפיץ" הפיזיקלי-כימי שמבדיל בין חומר אורגני חי לחומר אורגני מת/דומם?

ניצן: אתה מפספס את הנקודה. אין רגע של מוות - רגע כזה הוא רק דבר שנדרש מבחינה משפטית, ולכן נקבע מדד שהוא פעילות חשמלית של המוח הנמוכה מסף סביר - כזו שהניסיון מוכיח שממנה כבר "אין דרך חזרה". בפועל מוות הוא תמיד תהליך שמערב אינספור פעילויות פיזיות וכימיות המשפיעות זו על זו, וזה תהליך לא מיידי, שלכל אורכו יש חומרים ששומרים על אותם חוקי טבע בדיוק.

צורן: המדע יכול לייצר תא חי מחומרים אורגניים?

ניצן: כן, אבל בטכנולוגיה של היום נדרשת לכך כמות גדולה מאוד של זמן שנמדדת ככל הנראה במיליוני שנים, כדי להיעזר במנגנונים הסטטיסטיים המתאימים.

צורן: למה זה כל כך מסובך לייצר תא חי ממשהו דומם? באיזה מנגנונים סטטיסטיים מדובר?

ניצן: אשתמש במונח המקובל "ריאקצייה" לתאר תגובה/תהליך כימי או פיזי פשוט יחסית המבוסס על חוקי הכימיה והפיזיקה (לדוגמה: יצירת ניטרוגליצרין מגליצרין וחומצה חנקתית). תא חי פשוט שאינו נוצר מתא קודם לו - הוא תוצר של אלפי ריאקציות כימיות ופיזיות שונות. בהינתן תנאים מתאימים - ריאקציות אלה מתבצעות לאורך זמן רב במקביל למיליוני ריאקציות אחרות שאינן רלוונטיות ליצירתו. כל אחת מהן לחוד עשויה להתבצע באופן דטרמיניסטי, בגלל נסיבות קודמות שנוצרו סביב האירוע. עם זאת, במבט מרחוק ובגלל גודל הסביבה וריבוי המשתנים - לעין האנושית נראה התהליך הכולל כמשהו מקרי הנשלט ע"י חוקים סטטיסטיים. אנלוגיה טובה לכך היא חיזוי מזג האוויר.

 


אוקטובר 2024



חברים ב- עוצב על ידי