הנכם צופים בגירסת הדפסה של הדף/מאמר הנוכחי.
לחצו כאן לגירסה המקורית

תוכנה פשוטה לחיפוש "דילוגי אותיות" בתורה

נכתב ע"י ניצן

ראו גרסה אינטרנטית חדשה יותר כאן

הקדמה

התוכנה המצורפת נכתבה לפני זמן רב והיא פשוטה למדי, כוללת רק מעט אפשרויות בסיסיות, אך מדוייקת. אין עליה זכויות יוצרים והיא ניתנת בחינם. יתרה מזאת, אם מישהו מעוניין בקוד המקורי (Source) על מנת לנסות ולשפרו, ניתן לקבלו גם כן - התוכנה נכתבה במקור ב- Visual Basic 6.

התקנה

  1. הורידו ושמרו ביחד את שני הקבצים המצורפים: "Torah.exe" ו-"Torah.DSF" (קליק ימני ושמירת הקובץ).
  2. זהו... הכל "מותקן". כדי להשתמש יש "להפעיל" בדרכים הרגילות (לדוגמא באמצעות קליק כפול) את הקובץ "Torah.exe".

שימוש פשוט

לאחר ההפעלה מתקבל חלון דומה לחלון הבא:

בשדה "Enter text to search" כותבים את הטקסט אותו רוצים למצוא בדילוגים. יש להשתמש באותיות עבריות בלבד. אין הבדל בין אות סופית לבין אותה אות לא-סופית (למשל בין 'ץ' ל-'צ'). התוכנה מתעלמת מרווחים. אם ייכתב בשדה זה לדוגמא "אין מים" (ללא המרכאות) התוכנה תחפש בעצם "אינמימ".

בשדות "Enter min skip size" ו-"Enter max skip size" כותבים מספרים - את "תחום הדילוגים" שעל התוכנה לנסות. אם למשל כותבים שם "2" ו-"1000" (בלי מרכאות ובלי פסיקים) אז התוכנה תנסה אחד אחרי השני את כל הדילוגים האפשריים מ-2 ועד 1000. דילוג של "1" הוא בעצם חיפוש בטקסט המקורי של התורה. יש לזכור שבנוסח התורה העדכני קיימים 304805 אותיות, כך שדילוגים "גדולים" (באורך של עשרות אלפים) יכולים למצוא צירופי טקסט קצרים בלבד.

הכפתור "Search" נותן הוראה לתוכנה להתחיל את החיפוש המבוקש. התוצאות - אם יש כאלה - מופיעות בחלון הגדול מצד ימין.

השדה "Show area around result" משמש לבחירת אופן הצגת התוצאות:

  • אם לא בחרו בו (והוא נשאר ריק), יוצגו המקומות בהם נמצא הטקסט המבוקש, כאשר בכל תוצאה יוצגו: (א) אורך הדילוג בו נמצאה אותה תוצאה; (ב) המיקום היחסי בתורה בו מתחיל הטקסט המבוקש באותו דילוג; (ג) הטקסט עצמו עם הרחבת הדילוג מספר אותיות לפניו ואחריו (במידה שניתן).
  • אם בוחרים בשדה הנ"ל (מסמנים בו 'v'), יוצג בנוסף לנ"ל גם הטקסט המקורי מהתורה שנמצא מסביב לכל אחת מאותיות התוצאה. הטקסט מוצג ללא רווחים ובהחלפת אותיות סופיות בלא-סופיות.

השדה "Currently testing skip of" אינו משמש למילוי. הוא מראה בזמן שהתוכנה מחפשת, את הדילוג בו היא מחפשת בכל רגע.

ניתן להפסיק את החיפוש תוך כדי פעולת התוכנה באמצעות לחיצה על המקש "Esc".

שימוש מתוחכם

1. אופן הצגת התוצאות

מומלץ להתחיל ללא בחירת "Show area around result" ועם תחום דילוגים גדול. אז רואים באופן מרוכז תוצאות רבות. בהמשך, על פי התוצאות, ניתן להתרכז בתחום דילוגים קטן מתוך התחום הגדול הנ"ל, עם בחירת "Show area around result".

2. היכן נמצאת התוצאה?

התוכנה, בגירסתה הנוכחית, מראה רק את המיקום היחסי בתורה של האות הראשונה בתוצאה (למשל: "מיקום 70198 מתוך 304805"). היא אינה מראה באיזה ספר ובאיזה פרק וכו'. במידת הצורך ניתן לבחור באופציה "Show area around result" ולהשתמש באתרי אינטרנט קיימים ("סנונית", "מכון ממרא" ועוד) כדי לחפש בתורה קטעים מהטקסט המוצג.

יש לזכור כי במקרה של דילוגים "גדולים" יכולה כל שורה להיות מקטע אחר לגמרי בתורה.

3. חיפוש חלקי

פעמים רבות אנו מעוניינים למצוא צירוף שיכולות להיות לו מספר אפשרויות, למשל "אין מים", "לא מים", "חסר מים" וכו'. במקרים כאלה כדאי לפעמים לחפש קודם כל חלק מהטקסט המבוקש (למשל "מים" בלבד), ואז לבדוק בתוצאות האם יש משהו שמתאים לנו, לצורך חיפוש מפורט יותר.

4. חיפוש מורכב

בין ה"פטנטים" בהם משתמשים מטיפים למיניהם: חיפוש דילוגים שונים הנמצאים בקירבה זה לזה. התוכנה הנוכחית אינה מאפשרת אופצייה כזאת, אך היא כן מאפשרת חיפוש של "דילוג" כלשהו, ואז חיפוש (ידני) בטקסט המקורי שלידו, כדי לבחון צירופים כאלה. חשוב לזכור כי הטפות רבות ל"דילוגים" מסתמכות על הקשר בין תוכן ה"דילוג" לבין התוכן של הטקסט התורני שבקרבתו. ניתן לראות דוגמאות רבות במאמר הזה.

5. חיפוש הפוך

נהוג לעיתים לחפש דילוגים "הפוכים" (מהסוף להתחלה). התוכנה אינה תומכת בדילוג שלילי, אך ניתן במקום זאת לחפש את המילה ההפוכה. לדוגמא, במקום לחפש "מוחמד" בדילוג "-9", ניתן לחפש "דמחומ" בדילוג "9".

6. התפלגות אותיות

האותיות בעברית אינן מתחלקות באופן שווה בטקסט התורני. האות י' למשל מופיעה הרבה יותר מהאות ט'. כאשר רוצים למצוא צירוף כלשהו, קיים סיכוי טוב יותר למצוא טקסט שמורכב מאותיות נפוצות מאשר מאותיות נדירות. לדוגמא: "כדורים" צפוי לתת תוצאות רבות יותר באופן משמעותי מאשר "פגזים".

להלן התפלגות 304805 האותיות בטקסט התורני:

י 31531 ********************************
ו 30513 *******************************
ה 28056 ****************************
א 27059 ***************************
מ 25090 *************************
ל 21570 **********************
ר 18125 ******************
ת 17950 ******************
ב 16345 ****************
ש 15595 ****************
נ 14126 **************
כ 11968 ************
ע 11250 ***********
ח 7189 *******
ד 7032 *******
פ 4805 *****
ק 4695 *****
צ 3962 ****
ז 2198 **
ג 2109 **
ס 1833 **
ט 1804 **

בעייה ידועה

החל בגירסאות Windows 10 של התקופה האחרונה, נראה לעתים שדה החיפוש (בו מקלידים את מה שמחפשים) ב"ג'יבריש". זו בעייה שהסיבה הטכנית שלה ידועה לנו, אלא שאין ברשותנו כרגע מספיק משאבים כדי לתקן תוכנה ישנה זו. למרות זאת, התוכנה פועלת טוב בהמשך, ומחפשת את מה שהקלידו בעברית, גם אם אינו נראה היטב.

ראו מאמרים נוספים בנושא באתר 'חופש'.


ינואר 2013