הנכם צופים בגירסת הדפסה של הדף/מאמר הנוכחי.
לחצו כאן לגירסה המקורית

מזון

ראה/י גם - מדור כשרות


ההגבלות הדתיות על צריכת מזון מסוגים שונים או תוך שילובים מסויימים הן רבות ותחילתן בעבר הרחוק. עבור רובנו הן הפכו למוסכמות תרבותיות, והן מוטמעות בנו דרך הסביבה החברתית והחינוך בבית, אפילו ללא התערבותם של גורמים דתיים. עקב כך רק מעטים כיום הינם משוחררים לחלוטין מהרתיעה מפני הגבלות אלה, אפילו בקרב מי שמגדירים עצמם כחילוניים או חופשיים.

חלק ניכר מההגבלות האלה נכפה על הציבור הרחב באמצעות מנגנון הכשרות, אשר מונע מרשתות השיווק הנתונות לפיקוח כשרות להפיץ מוצרים שאינם נחשבים "כשרים".
חפש/י בסופרמרקט שבו את/ה רגיל/ה לערוך את קניותך מוצר מזון שאינו בעל אישור כשרות של הרבנות או גורם חרדי כלשהו. לא מצאת? התלונן/י בפני המנהל/ת!

חוקי מדינה וחוקי עזר עירוניים מגבילים את גידולם של בעלי חיים מסויימים ואת הפצתם לצורך מאכל. חוקים אלה הינם כפיה דתית ועלבון לאינטיליגנציה, בהיותם מקבעים דעות וחששות הנעדרים כל בסיס הגיוני עובדתי.

חוקי מדינה המגבילים יצור, צריכה או הפצה של מזון מטעמים דתיים:
חוק איסור גידול חזיר 1962
חוק הרשויות המקומיות 1956
חוק בשר ומוצריו 1994
חוק חג המצות (איסורי חמץ) התשמ"ו 1986
חוק איסור הונאה בכשרות 1983
פרטים נוספים - כאן

חופש



שילוט ותוויות "לא כשר" !

גם כאשר אנו נכנסים לחנות שאינה תחת פיקוח כשרות ו/או רוכשים מוצר חופשי מהשגחה, אנו נתקלים פעמים רבות בשילוט בולט "חנות לא כשרה" או - על המוצר - "לא כשר". די מעליב, ולא ממש מבטיח עידן חדש חילוני ונאור יותר. וזה איפה שאין כשרות!

נבהיר מיד שאין מדובר כאן בהקפדה על החוק. החוק אינו מחייב זאת, ואמנם רבים לא נוהגים כך.

לדעתנו הכיתוב הזה צריך להתבטל, מאחר ומי שהכשרות יקרה לליבו - חזקה עליו שידע לברר את מה שהוא צריך (ממילא רבים מסתפקים בדרישות כשרות נמוכות מאלה של הרבנות או גבוהות מהן). במידה ומחליטים כן לרשום משהו, יש לאתר "חופש" מספר הצעות:
  • סניף/מוצר חופשי
  • סניף/מוצר חופשי מכשרות
  • סניף/מוצר חופשי מהשגחת כשרות
  • סניף/מוצר חף מפיקוח כשרות
  • סניף/מוצר ללא השגחה
  • סניף/מוצר ללא פיקוח כשרות


חף מפיקוח כשרות
מתוך תווית על בקבוק יין של אחד היקבים בצפון הארץ



מזונות אשר נרדפים ומוקעים על רקע דתי




חזיר


חסילונים (shrimps)


לחם (רק בפסח)


בתיאבון!